Kasvispaellaa Valencian paivänä ja tästä alkaa matkamme


¡Tänään vietetään Valencian paivää! Meillä tehtiin jo eilen juhlan kunniaksi paellaa. Paella on valensialainen perinneruoka, jota on valmistettu riisin sadonkorjuun aikoihin jo vuosisatoja. Perinteisesti paellaan tulee ankkaa, jänistä ja etanoita, joten kasvisversiota sai hieman hakea, mutta onneksi paella de verduras onnistuu myös. 


Paella de verduras


oliivioljyä
puolikas sipuli
pieni punainen ja keltainen paprika
kaksi isoa valkosipulin kynttä
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita tai tuoreita siitakesieniä, portobelloja...
200 g isoja valkoisia papuja 
1 1/2 dl herneitä
kourallinen tuoreita vihreitä papuja
2 dl paellariisiä, esim. sénia
200 g kirsikkatomaatteja

1 tl savustettua paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
2-3 dl halpaa valkoviiniä (lähikaupasta maksoi 1,50 € ja oli kelvollista juotavaksikin)

5 dl kasvislientä

lisäksi päälle: 
paistettuja munakoisoja
tuoretta tilliä ja persiljaa
sitruunan viipaleita
suolaa ja pippuria


Pilko kasvikset ja kuullota sipuleita ja paprikoita (paella)pannulla 5-10 min. runsaassa oliiviöljyssä, älä ruskista. Lisää sieniä ja jatka kuullottamista (itse toin Espanjaan 4 litraa kuivattuja suppiksia, joten niitä riittää espanjalaisiin ruokiinkin soveltaa). Lisää riisiä ja jatka kuullottamista, lisää mausteet ja jatka kuullottamista, lisää tarvittaessa öljyä. Lisää viini ja anna kiehua loppuun, lisää sitten kasvislientä vähän kerrallaan. Lisää loppuvaiheessa, kun riisi alkaa olla kypsää, herneet, pavut ja tomaatit ja kuumenna vielä ne. 

Tarjoiluastiaan mukaan sitruunaviipaleita, paistettua munakoisoa ja päälle yrttejä runsaasti. Ruokailijat voivat lisätä suolaa ja pippuria maun mukaan. 

Meiltä puuttuu vielä kunnollinen paellapannu, sellainen täytyy täältä varmaan pikaisesti hankkia. Mutta paistinpannullakin valmistettuna ruoka oli taivaallisen hyvää. Lapsetkin pyysivät tätä lisää. 

Paellaan käytetään riisejä sénia, bomba tai albufera. Lähikaupasta löytyi ensin mainittua valensialaista riisiä, joka muistuttaa hyvin paljon risottoriisi arboriota. 


(Reseptiin inspiraatiota Veg'Arome blogista. Täällä vielä espanjalainen vegetarianismo-sivun versio.)

Paellan voimin voikin alkaa Espanjan tarinamme. Blogi sai nimen Calle Aurinko, sillä aurinkoa täällä riittää ja se on ihanaa. Se myös mahdollistaa näiden ihanien espanjalaisten kasvisruokien valmistaminen, sillä hedelmät ja vihannekset on täällä aivan jotain muuta kuin Suomessa. Mutta toriretkestä ja kasviksista toisen kerran.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Berenjena, espinaca y garbanzos eli munakoiso-pinaatti-kikhernevuoka ja murtovarkaita

Delfiinejä ja linssipihvejä